Slowfashion, udržitelná móda - co to vlastně znamená?

Udržitelná móda protipólem takzvané fast fashion - rychlé módy, která je typická pro svou nadprodukci a dopad výroby na životní prostředí.

Každý týden se v obchodech objevuje další a další nové oblečení, které nás má přesvědčit, že je nutně potřebujeme a donutit nás nakoupit další věci, které vydrží pár vyprání a velmi rychle končí jako odpad na skládkách. Polyesterové vlákno, ze kterého je většina fast fashion oblečení vyráběna, se rozkládá i několik stovek let.

 

SPOLU label tvoří spolu

 

Oblečení v rámci fast fashion je vyráběno dělníky v rozvojových zemích, kteří pracují v nelidských podmínkách, v nebezpečném prostředí a bez spravedlivého ohodnocení. Problém není pouze zneužívání lidské pracovní síly, výroba fast fashion vede k vyčerpávání cenných přírodních zdrojů, znečišťování životního prostředí při výrobě a recyklaci.

Odpovědí na trend fast fashion je tzv. slow fashion neboli pomalá, udržitelná móda, která v spojuje prvky ekologie, etiky a fair trade. Základem slow fashion je otevřenost a upřímnost vůči zákazníkům, kvalitní výroba, dostatečné ocenění výrobku a zamyšlení se nad dopady výroby na naše životní prostředí. Učí nás, že můžeme mít oblečení méně, ale zato mnohem kvalitnější, které nám s řádnou péčí vydrží velmi dlouhou dobu.

Udržitelná móda je nejen o snížení spotřeby oblečení, o recyklaci či upcyklaci, ale o správné volbě udržitelných materiálů, ze kterých je oblečení ušito. Ale o tom si povíme příště.

 


Kurzy šití Havířov