Jaké jsou trendy v udržitelné módě?

Udržitelná móda není jen módním trendem, ale pomalu a jistě se stává normou. Dříve než kdy jindy se stáváme ohleduplnějšími k planetě a zajímáme se o to, odkud naše oblečení pochází a jakým způsobem je vyrobeno. V tomto článku se podíváme na aktuální trendy v udržitelné módě, které formují budoucnost naších šatníků i na praktické tipy, které pomůžou slow Fashion v šatníku přivítat. 

1. Recyklace a upcyklování:

  • Upcyklujte staré oblečení: Můžete si vybrat staré kousky oblečení, které už nepoužíváte, a přeměnit je na nové trendy oblečení. Například z džínových kalhot můžete vytvořit krásné šortky nebo tašku. Starou košili přešít na sukni. Probuďte v sobě tu malou módní návrhářkou, kterou jste se vždycky chtěla stát a nadesignujte si jedinečné kousky. 
  • Výměna oblečení s přáteli: S přáteli můžete uspořádat akci na výměnu oblečení, kde si můžete vyměnit kousky, které už vám neslouží, za nové kousky do šatníku. Takové akce se třeba konají i veřejně, často je najdete s označením SWAP, nabízí to pak větší možnost výběru i udání toho, co už nenosíte. 

2. Minimalismus a kvalita:

  • Vyberte si kvalitu před kvantitou: Při nákupu nového oblečení se zaměřte na kvalitní kousky, které budou mít dlouhou životnost. Raději mějte méně kousků, ale z kvalitních materiálů. Super můžou být třeba i šaty, které můžete nosit celoročně. Mrkněte na dámské maxi šaty Popy z organické bavlny
  • Udržujte a opravujte: Místo vyhození poškozeného kousku oblečení se pokuste ho opravit. Mnoho drobných oprav můžete provést sami doma. Pokud máte něco od nás nebojte se nám napsat, radši šaty upravíme než aby vám ležely doma ve skříni, pokud to bude jen trochu možné. 

3. Transparentnost výroby:

  • Čtěte štítky: Při nákupu zkontrolujte štítky na oblečení a hledejte informace o materiálech a výrobě. Značky často uvádějí informace o etickém a udržitelném výrobě.
  • Hledejte certifikace: Některé značky mohou mít certifikace, jako je GOTS (Global Organic Textile Standard) nebo Fair Trade, které potvrzují etickou výrobu.

4. Přírodní materiály:

  • Preferujte organickou bavlnu: Při výběru bavlněných produktů preferujte organickou bavlnu, která je pěstována bez pesticidů a herbicidů. Organická bavlna může mít
  • Experimentujte s alternativními materiály: Zkuste oblečení vyrobené z materiálů jako konopí, bambus, tencel nebo recyklovaných vláken.

Přírodní materiály, len, organická bavlna, tencel, lyocell

5. Lokální a fair trade výroba:

  • Podporujte místní značky: Hledejte místní značky a designéry, kteří vyrábějí své produkty lokálně. Tím podpoříte místní ekonomiku a snížíte emise spojené s dopravou. Variantou může být návštěva dyzajnových trhů, kde je koncentrace takových značek největší. Třeba Dyzajn market v Praze pravidelně navštěvujeme taky.
  • Zjistěte více o fair trade: Informujte se o fair trade značkách, které se starají o pracovníky v rozvojových zemích. Podpora těchto značek může mít pozitivní dopad na životy těch, kteří vyrábějí vaše oblečení.

Udržitelná móda není jednorázový proces a přejít na udržitelný šatník bude nějakou dobu trvat. Nemá smysl vyhodit vše, co nesplňuje podmínky a jít to nakoupit všechno znovu. Postupujte postupně a trpělivě.