Jak se starat o oblečení, aby vydrželo co nejdéle jako nové?

Možná tě to překvapí, ale nošením se oblečení ničí ze všeho nejméně. Nejčastější kámen úrazu bývá následná péče. Jak ho pereš, jaké prací prostředky používáš, dáváš ho pak do sušičky? 

Je úžasné, že se zajímáš o udržitelnou módu. Zároveň je dobré si říct, že aby byla opravdu udržitelná, měla by ti dlouho vydržet. Proto ti chceme dneska poradit pár zásad, kterých je dobré se držet, aby oblečení zůstalo jako nové co nejdelší možnou dobu.

Ještě než se do toho praní pustíme, pojďme si říct, kdy je správný čas nové oblečení poprvé vyprat. Pokud si kupuješ oblečení u lokálních výrobců,  přijde ti zpravidla oblečení čisté a vyprané předtím, než ho výrobce zabalil a poslal. Tady jsi free rovnou si ho obléct a dělat parádu. 

Pokud nakupuješ ve velkých řetězcích, vyper oblečení dřív, než si ho poprvé vezmeš na sebe. Oblečení se často napouští formaldehydem a jinými látkami, které mají zabránit tomu, by se oblečení krčilo, aby při převozu nezvlhlo a nezplesnivělo, apod. Takové látky pak ale pronikají do kůže a můžou způsobit nepříjemné alergické reakce. Tak pozor na to.

 

Aktuální nabídka produktů z naší dílny

 

PRANÍ PRÁDLA

Než hodíš prádlo do pračky, rozmysli se, jestli je to fakt potřeba. Někdy stačí nechat oblečení jen vyvětrat na čerstvém vzduchu, nebo ošetřit znečištění lokálně. Čím častěji se prádlo pere, tím více se opotřebovává a co si budeme, spotřebuje to taky dost vody (jedno praní 50-150 litrů!) a energie. 

Tak jo, jdeme na to. Uděláme to vlastně úplně easy. Vždycky se podívej na to, co doporučuje výrobce. Když ti doporučí prát to tričko na 30° C, má k tomu nejspíše své důvody a ví, že pro danou látku je to nejšetrnější forma zacházení. Pokud držíš v ruce mix materiálů, per ho podle toho nejjemnějšího. Například svetr s příměsí vlny per jako vlněný svetr. 

Než vybereš prací program, nezapomeň oblečení roztřídit podle barvy a materiálu. Tmavé a výrazné barvy by měly držet pospolu, v jiném pracím kolečku než ty světlé, aby neměnily svůj odstín.

Materiály třídíme proto, že každý potřebuje jiný prací program, teplotu i prací prostředky proto, aby zůstal co nejdéle fit. 

Dej si pozor na materiály typu viskóza, tencel. Pračka by nikdy neměla být naplněná k prasknutí, vlákna těchto materiálů jsou při namočení křehké a náchylné ke zlomení. Je proto lepší prát poloplnou pračku. Naopak bavlněná trička se nemusíš bát prát v plné pračce. Pračka vezme energie pořád stejně bez ohledu na to, jak je naplněná. Proto je lepší neprat jen pár kusů oblečení, ale počkat a nasbírat si oblečení aspoň do polo-plna.

Oblečení se skvrnami je nejlepší před praním ošetřit, pomoct může namočení do vody s jedlou sodou.

PRACÍ PROSTŘEDKY

Při výběru pracích prostředků se snažíme hledat takové, které jsou šetrné k přírodě i naší pokožce a je pro nás taky zásadní, aby nebyly testovány na zvířatech. Což se bohužel pořád hojně děje :(

Z tohoto pohledu můžeme doporučit produkty EcoVer. Výrobce na svých stránkách uvádí, že: 

"jsou vyrobené na rostlinné a minerální bázi, neobsahují složky pocházející z ropy, mají minimální vliv na vodní život, jsou rychle a úplně biologicky rozložitelné, jsou vhodné pro citlivou pokožku, nejsou testované na zvířatech, vyrábějí se v ekologické továrně, používají se na úklid v budovách institucí EU, láhve, uzávěry a etikety jsou 100% recyklovatelné, patří mezi nejvyhledávanější ekologické čisticí prostředky na českém trhu."

 

prádlo v umývadle

 

Výběr pracích prostředků je ovlivněný taky tím, jaké materiály potřebujeme zrovna prát. Na bavlnu používáme univerzální prací prostředky, které si poradí se špínou standardního typu, ale třeba na vlnu vybíráme s obsahem lanolinu, který zajistí, že si vlna zachová své vlastnosti. 

Co aviváž? Jasně, ale nepatří na funkční věci ani vlnu. V těchto případech vlákno obalí, ucpe a sníží jeho funkčnost. A pořád platí, že upřednostňujeme ty přírodní, jak jsme zmiňovaly výše.

SUŠENÍ

Pokud se chceš svého oblečení co nejdříve zbavit, zavři ho do sušičky. Já vím, že tohle asi není to, co se ti bude snadno číst, ale sušička snižuje pružnost prádla a výrazně se podílí na jeho poničení. Takže se snažíme využívat ji minimálně. Ideální volbou je sušit oblečení na čerstvém vzduchu. 

 

Obecně platí, že čím lepší materiály máš, tím více ti oblečení vydrží. Je ale taky důležité, dobře se o něj starat.

 

Krásné dny přejí Verča & Verča :-)


carousel 1160x441