5 důvodů proč říct ANO lokální tvorbě

Máme radost, že lokální tvorba si prosazuje svoji cestu čím dál tím více. Taky se tomu samy snažíme pomáhat. Možná přemýšlíš, jestli si koupit hrníček od Marušky, nebo radši skočit do obchoďáku, kde je daleko větší výběr. Těchto 5 důvodů proč říct lokální tvorbě ano ti možná pomůžou v rozhodování. 

1. Podpoříš místní ekonomiku

Díky tomu, že nakoupíš něco, co bylo vyrobené v našem regionu pomáháš podporovat místní podnikání i zaměstnanost. Peníze nepotečou za hranice, ale do místní ekonomiky. Tvůrci navíc často používají materiály z lokálních zdrojů, což je další plus pro místní ekonomiku. 

2. Podpoříš malé podniky

Místní tvůrci často tvoří menší podniky, pro které může být docela obtížné konkurovat velkým řetězcům. Díky tomu, že nakoupíš u nich, pomáháš jim udržovat jejich konkurenceschopnost, ale hlavně i to, že vůbec můžou existovat. Lokální tvůrci navíc často nabízejí jedinečné a originální kousky, v malém nákladu, které v řetězcích prostě nenajdeš. Máš taky jistotu, že tihle lidé mají slušné podmínky k práci, což se bohužel nedá říct plošně i o dílnách v zahraničí. 

3. Snížíš dopad na životní prostředí

Když nakupuješ produkty vyrobené u nás, znamená to že minimalizujeme dopravu z jiných oblastí. Díky tomu snižujeme emise CO2, které přeprava zboží produkuje a to má samozřejmě pozitivní dopad na životní prostředí. V módě se navíc často setkáváme s obrovskou nadprodukcí, kterou velké řetězce využívají a co se neprodá končí na skládce. To si malý tvůrce nemůže dovolit. Často šije až podle reálných objednávek. 

4. Podporuješ inovaci a kreativitu

Všichni malí tvůrci jsou úžasní kreativní. Když se navíc setkají s tím, že se jejich produkty líbí, mají chuť se ve své práci zlepšovat. Logicky. Díky té pozitivní zpětné vazbě se tak i ty můžeš doma dočkat originálního kusu, která by třeba nevznikl, kdybychom tu lokální tvorbu nenakupovali.  Ať už jsou to stříbrné náušnice, originální šaty nebo dřevěná prkýnka. 

5. Pomáháš udržet kulturní identitu

Každý region má vlastní zvyky a tradice, které se do místní tvorby prokreslují. Někdy více, někdy méně, ale né nadarmo se ale říká "zlaté české ručičky". Díky tomu, že si vybereš koupit tričko od malé šicí dílny místo velkého řetězce pomáháš prohlubovat tyhle tradice a přežívat jim do dalších desetiletí. 

Vzhledem k tomu, že jsi na našem webu, lokální tvorba tě zajímá. Děkujeme za to, že ji podporuješ. V & V.