V čem se liší organická bavlna GOTS a ta klasická a proč už od teď nebudete chtít tu bez certifikátu?

Pokud jste zavítali na tyhle stránky, pravděpodobně vás zajímá udržitelná móda a to je super. Jednou z klíčových změn, které můžeme udělat ve svém šatníku, je přechod na organickou bavlnu s GOTS certifikátem. Ale proč je to tak důležité a jaké jsou benefity této látky pro nás i pro planetu?

Co je GOTS certifikace?

GOTS, neboli Global Organic Textile Standard, je jeden z nejpřísnějších certifikátů pro organické textilie na světě. Tato certifikace zajistí, že materiál splňuje vysoce náročné standardy pro udržitelnou a etickou výrobu. Proč by nás měla GOTS certifikace zajímat? Jednoduše proto, že zaručuje, že každý krok výrobního procesu, od pěstování bavlny po samotnou výrobu tkaniny, byl prováděn s ohledem na životní prostředí a lidská práva.

Rozdíl mezi klasickou bavlnou a organickou bavlnou s GOTS certifikátem spočívá v způsobu, jakým je bavlna pěstována a zpracovávána, a také v dopadech, které má na životní prostředí a lidské zdraví. Pojďme si říct hlavní rozdíly:

  1. Způsob pěstování:

    • Klasická bavlna: Při pěstování konvenční bavlny jsou často používány pesticidy, herbicidy a syntetická hnojiva. Tyto chemikálie mohou negativně ovlivňovat půdu, vodu a biodiverzitu, a také mohou mít škodlivé účinky na zdraví farmářů a komunity v okolí bavlnových farem.
    • Organická bavlna s GOTS certifikátem: Organická bavlna je pěstována bez použití pesticidů a syntetických hnojiv. Místo toho se využívají ekologické metody, jako je kompostování a zelený hnoj. To snižuje negativní dopady na životní prostředí a zlepšuje zdraví půdy.
  2. Zpracování tkaniny:

    • Klasická bavlna: Během zpracování konvenční bavlny mohou být použity silné chemikálie, jako jsou optické bělidla, formaldehyd a těžké kovy. Tyto látky mohou zůstat v tkanině a mohou způsobit alergické reakce a podráždění kůže.
    • Organická bavlna s GOTS certifikátem: Pro zpracování organické bavlny s GOTS certifikátem jsou vyžadovány šetrnější metody. Chemikálie používané během zpracování musí být šetrné k životnímu prostředí a lidskému zdraví. To znamená, že organická bavlna je obvykle hypoalergenní a šetrná k pokožce.

  3. Certifikace a transparentnost:

    • Klasická bavlna: Konvenční bavlna nemá speciální certifikace ohledně udržitelnosti a etičnosti, a její výrobní procesy mohou být méně transparentní.
    • Organická bavlna s GOTS certifikátem: Organická bavlna s GOTS certifikátem prochází přísnou kontrolou a zahrnuje celý výrobní řetězec, od pěstování bavlny po výrobu tkaniny a šití konečného výrobku. To zajišťuje vyšší transparentnost a záruku, že výrobek je skutečně udržitelný a etický.

  4. Ekologické a sociální dopady:

    • Klasická bavlna: Pěstování a zpracování konvenční bavlny může mít závažné ekologické a sociální dopady, včetně znečištění vody, degradace půdy a špatných pracovních podmínek v textilním průmyslu i negativní dopady na zdraví zpracovatelů.
    • Organická bavlna s GOTS certifikátem: Organická bavlna s GOTS certifikátem snižuje negativní dopady na životní prostředí a zajišťuje lepší pracovní podmínky pro pracovníky v textilním průmyslu.

Celkově lze říci, že organická bavlna s GOTS certifikátem je šetrnější k životnímu prostředí, zdraví lidí a zemědělců a zajišťuje vyšší transparentnost ve výrobním procesu. Pro spotřebitele, kteří si váží udržitelnosti a etiky, je volba organické bavlny s GOTS certifikátem výborným způsobem, jak podpořit udržitelný oděvní průmysl.