5 tipů pro udržitelný šatník

Situace okolo módy je čím dál tím bolavější. Na skládkách končí velké množství z nadprodukce velkých značek. Zatěžuje to životní prostředí, plýtvá se zdroji. Proto je stále důležitější podporovat místní podniky a nakupovat od značek, které se soustředí na udržitelnost a ekologii. Udržitelná móda může být velkým přínosem pro životní prostředí a zároveň se může stát klíčem k získání stylu, který je jedinečný a osobní. Daly jsme pro tebe dohromady 5 tipů, jak udržitelnost propašovat do svého šatníku.

  1. Nakupuj z kvalitních a trvanlivých materiálů

Jedním z nejdůležitějších kroků k vytvoření udržitelného šatníku je nakupovat z kvalitních a trvanlivých materiálů. Snaž se vybírat oblečení, které bude nadčasové, a které bude i po mnoha praních stále vypadat dobře. Vyhýbej se syntetickým materiálům, které často obsahují plasty (víš, že polyester se rozkládá i několik stovek let?!), voli raději přírodní materiály, jako jsou organická bavlna, len nebo třeba tencel.

  1. Dej šanci second handu

Dalším skvělým způsobem, jak vytvořit udržitelný šatník, je nakupovat v second handech. Tím, že nakupuješ použité oblečení, pomáháš snižovat odpad a prodlužuješ životnost oblečení. Navíc často najdeš skvělé kousky za velmi dobré ceny.

  1. Opravuj a upravuj

Místo toho, abys vyhodil oblečení, které má drobné poškození, jako jsou například díry nebo roztržené švy, zkus ho opravit nebo upravit. Pokud nemáš zkušenosti s opravami, můžeš se naučit základní dovednosti přijď k nám na kurz pro začátečníky. 

  1. Vytvářej si kapsulový šatník

Kapsulový šatník je šatník složený z několika kvalitních kusů oblečení, které můžeš snadno kombinovat do různých outfitů. Tento styl může být velkým přínosem pro udržitelnost, protože se zaměřuje na kvalitu nad kvantitou.

  1. Správná péče o oblečení

Posledním, ale rozhodně ne méně důležitým krokem pro vytvoření udržitelného šatníku je správná péče o oblečení. To zahrnuje praní v šetrných prostředcích, sušení na vzduchu nebo na nižších teplotách, a pravidelné údržbu. Více o tom, jak se o oblečení starat si přečti tady. Pokud pečuješ o své oblečení, můžeš mu prodloužit životnost a snížit potřebu pravidelného nákupu nových kusů.

To jsou naše tipy pro udržitelná šatník. Vybrat si kvalitní a trvanlivé materiály, nakupovat v second handech, opravovat a upravovat oblečení, vytvořit si kapsulový šatník a správně pečovat o své oblečení jsou kroky, které nám mohou pomoci snížit náš dopad na životní prostředí a zároveň mít stylový a jedinečný vzhled.